Talerze uprawowe gładkie czy uzębione? Jaki rodzaj wybrać do określonych prac polowych?
Talerze uprawowe gładkie czy uzębione? Jaki rodzaj wybrać do określonych prac polowych?
Talerze uprawowe gładkie są lepsze, bo pozostawiają niemal idealnie równą powierzchnię na polu? A może jest dokładnie odwrotnie: to talerze uzębione sprawdzają się lepiej, ponieważ pozwalają spulchnić nawet ciężką, pełną kamieni glebę? W kwestii wyboru talerza uprawowego nie ma jednoznacznych odpowiedzi. To, czy warto użyć talerza gładkiego, czy uzębionego, zależy m.in. od rodzaju gleby i charakteru wykonywanych prac. Sprawdź, co wybrać, by osiągnąć efekt, jakiego oczekujesz.
Czym kierować się przy wyborze talerza uprawowego?
Właściwy dobór talerza uprawowego to nie tylko kwestia odpowiedniej średnicy. To, czy lepszy będzie talerz gładki, czy uzębiony, zależy także od innych czynników:
- rodzaju gleby – zbitej i ciężkiej lub lekkiej;
- rodzaju urządzenia – odpowiednie rodzaje talerzy uprawowych możesz wykorzystywać nie tylko w bronach talerzowych, ale także w kultywatorze czy bronie kompaktowej;
- efektu, jaki chcesz osiągnąć – np. wstępnego wyrównania powierzchni pola po orce lub zbiorach czy spulchnieniu głębszych warstw gleby.
Oprócz samego kształtu talerza zwróć uwagę również na jego stopień zagłębienia. Im bardziej zakrzywiony talerz uprawowy, tym więcej ziemi może nabierać. Konsekwencją używania talerza o dużym zagłębieniu jest spowolnienie prac, szybsze zużywanie samego talerza jak i innych elementów maszyny, np. piast oraz większe spalanie paliwa.
Na wybór odpowiedniego talerza uprawowego warto poświęcić nieco więcej czasu. To przynosi efekty – właściwie dobrany do rodzaju gleby i wykonywanych prac talerz oznacza lepsze przygotowanie gleby do zasiewu. A to przekłada się szereg korzyści, w tym na bardziej obfite plony i większy zysk.
W jakich warunkach najlepiej sprawdzają się talerze uprawowe gładkie?
Jeśli chcesz wykonywać prace polowe na terenie, gdzie gleba jest lekka i łatwa do spulchnienia, wybierz talerz uprawowy gładki. Możesz go wykorzystać m.in. podczas przygotowywania podłoża do zasiewu po orce lub do wyrównywania go po zakończonych zbiorach. Talerz gładki pozostawi gładką, odpowiednio utwardzoną powierzchnię. Trzeba jednak pamiętać, że brona wyposażona w taki talerz spulchni ziemię na stosunkowo niewielkiej głębokości.
Kiedy lepiej wybrać talerze uprawowe uzębione?
Talerze uzębione głębiej i mocniej wnikają w glebę niż talerze gładkie. Z tego powodu stosuje się je najczęściej na glebach zwięzłych, ciężkich – także tam, gdzie konieczne jest rozcinanie korzeni roślin czy rozdrabnianie brył ziemi. Dobrze dobrany pod kątem średnicy talerz uprawowy zębaty w bronie o odpowiedniej masie jest w stanie spulchnić głębsze warstwy ziemi.
Jakie talerze do brony talerzowej, a jakie do kompaktówki lub agregatu talerzowego?
Gładkie i uzębione talerze uprawowe kojarzą się przede wszystkim z bronami talerzowymi, ale możliwości ich zastosowania wcale nie kończą się na tych maszynach. Wykorzystasz je także w bronach kompaktowych i agregatach uprawowych. Czy w przypadku tych maszyn wybór pomiędzy talerzami uzębionymi i gładkimi również ma znaczenie?
Zdecydowanie tak! Rodzaj maszyny rolniczej to ważne kryterium, jeśli chodzi o zakup talerza uprawowego. W przypadku bron talerzowych liczy się to, z jaką maszyną masz do czynienia: broną pożniwną, uprawową czy uprawowo-siewną. Jeśli zamierzasz używać brony pożniwnej, np. do zrywania ścierniska na niewielkiej głębokości, możesz wybrać talerze gładkie lub o niewielkim uzębieniu. W przypadku korzystania z maszyny w celu np. niszczenia poplonu czy przygotowywania ziemi pod zasiew lepiej postawić na talerze uzębione.
Brony kompaktowe, tzw. kompaktówki, różnią się od bron talerzowych nie tylko rozmiarami, ale także układem talerzy. W tym przypadku nie musisz wybierać – w maszynie znajdują się zarówno talerze uzębione (w pierwszym rzędzie), jak i gładkie (z tyłu). Dzięki temu brona kompaktowa może jednocześnie rozdrabniać i spulchniać glebę oraz wyrównywać jej powierzchnię.
Talerze wykorzystuje się także w kultywatorach czy agregatach uprawowych. Ich rodzaj zależy od tego, jakie prace będzie wykonywała maszyna. Talerze uzębione można wykorzystać np. po zbiorach, do wymieszania resztek roślin z ziemią, a gładkie – do wygładzania powierzchni gleby przed zasiewem.
Talerze zębate lub gładkie: czy istnieje uniwersalne rozwiązanie?
Zastanawiasz się, czy możesz zdecydować się na wyłącznie jeden rodzaj talerzy uprawowych? Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kosztów, najlepszym wyborem będzie zakup talerzy uzębionych. Mają one szersze zastosowanie niż talerze gładkie. Talerz uzębiony bez problemu poradzi sobie z ciężką, trudną w uprawie glebą, ale sprawdzi się także w łatwiejszych warunkach – tam, gdzie standardowo stosuje się jego gładki odpowiednik.
Wiesz już, jakie talerze do brony talerzowej, kompaktówki lub kultywatora wybrać? Gdy chcesz, by Twoje prace polowe przebiegały szybko i bez przeszkód, przy zakupie zwróć uwagę także na stopień zagłębienia talerza. Wśród produktów Exparto łatwo znajdziesz takie, które pozwolą Ci uzyskać oczekiwany efekt – wydajną pracę, odpowiednią głębokość spulchniania czy optymalną wydajność. Poznaj naszą ofertę talerzy uprawowych!